Dildo’s versus vibrators: wat is het verschil?

Ze zijn een groot onderdeel van het assortiment van de gemiddelde seksshop: de vibrators en de dildo’s. De keuze is enorm net als de verschillen onderling. Niemand is hetzelfde en iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren, mogelijkheden en wensen.

Vorm

Vormgeving is bij vibrators belangrijker dan bij de dildo’s. De meeste dildo’s zijn in de vorm van een penis. In principe zijn dildo’s gemaakt voor penetratie en hebben dus geen trilfunctie. Dildo’s zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en materialen.
Vormgeving is bij de vibrators wel van belang. Er wordt tegenwoordig niet alleen veel aandacht besteed aan het geluidsniveau, de trilfuncties en de accuduur, maar ook aan kleur en vorm. De traditionele simpele staafvibrator is nog wel te krijgen, maar er is ook heel veel moois te vinden.

Materiaal

Voor zowel de dildo’s als de vibrators geldt dat het goed opletten is dat er geen giftige weekmakers in zitten. Weekmakers zijn toevoegingen die de kunststof zachte maken. Het werd veel toegepast in speelgoed en sexspeeltjes, maar blijkt schadelijk voor de gezondheid. Let dus op dat deze weekmakers niet in de vibrator of dildo zit die u wilt aanschaffen. Vooral de goedkopere varianten willen nog weleens weekmakers bevatten.
Eigenlijk geldt dat de heel goedkope dildo’s en vibrators vaak een teleurstelling kunnen zijn. Niet alleen vanwege giftige stoffen, maar ook goedkoop materiaal wat lastig schoon te maken is of een dildo of vibrator die snel stuk gaat. Het is dan ten zeerste aan te raden om de productbeschrijving goed te lezen.

Soorten & Maten

Dildo’s zijn meestal aan de grote kant en dat komt omdat ze bedoeld zijn voor penetratie. Vibrators zijn er in verschillen varianten. Een simpele massagestaaf die naast clitorale stimulatie ook zeer geschikt is voor penetratie, kleine vibrerende eitjes, vingervibrators, g-spot vibrators, vibrators die zowel inwendig als clitoraal stimuleren te gelijker tijd en partnervibrators.
De vraag is dan ook: wat wil je er mee doen? Sommige vrouwen houden helemaal niet van inwendige stimulatie en willen alleen een vibrator gebruiken voor de clitoris, anderen willen dat juist weer wel en er zijn vrouwen die stimulatie van de g-spot het einde vinden. Is de vibrator voor solo gebruik of om samen te gebruiken? Als je er samen mee aan de slag wilt, kom je vaak op andere keuzes dan dat het enkel voor jezelf is.

Tips voor aanschaf

Bedenk voor aanschaf goed wat je wilt en waar je het voor wilt gebruiken. Let op dat er geen weekmakers in verwerkt zitten. Als je eruit bent wat je ongeveer wilt, kun je gaan shoppen. Let op functionaliteit, wil je veel verschillende mogelijkheden, of maakt dat niet zoveel uit. Wil je er een op batterijen of liever oplaadbaar? Allebei heeft het voor- en nadelen. Voordelen van een op batterijen is dat je ze snel kunt vervangen als ze leeg zijn, maar deze zijn vaak minder krachtig en de kracht neemt af naarmate de batterijen leeg raken. Oplaadbare vibrators zijn duurzamer en vaak van een betere kwaliteit.
Op verschillende sites staan uitgebreide tips en uitleg over de aanschaf en gebruik van de verschillende vibrators. Is zeker aan te raden om daar naar te kijken als het de eerste keer is dat een vibrator wordt aangeschaft.