Jeuk, branderigheid en andere kwalen na de daad

Vrijen hoort een aangename bezigheid te zijn en als het pijn doet, is dat voor beide partners heel vervelend. Pijn bij het vrijen hoeft niet, maar erover praten, is wel een van belang om het probleem op te kunnen lossen.

Diepe pijn

Sommige vrouwen ervaren een diepe pijn in de buik tijdens het vrijen. Dit kan komen doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Maar ook een spastische dikke darm kan voor vergelijkbare klachten zorgen. In beide gevallen heeft het vaak te maken met hoe diep de penis naar binnen stoot. De meest simpele oplossing is om andere houdingen uit te proberen waar de penis niet zo diep kan stoten. Zeker voor deze klacht geldt dat samen erover praten het probleem eenvoudig is op te lossen.

Branderigheid

Een vagina die niet vochtig genoeg is tijdens het vrijen, kan geïrriteerd raken. De huid is door het schuren licht geïrriteerd en het duurt wat langer om te genezen. Het is onzin om te zeggen dat opwinding afgelezen kan worden aan of een vrouw vochtig is of niet. Leeftijd, ziekten en medicatie kunnen invloed hebben op het al dan niet vochtig worden van de vagina. De oplossing kan zijn om een goed glijmiddel aan te schaffen waardoor het probleem opgelost wordt.

Ook hiervoor geldt dat erover praten het probleem kan helpen oplossen, want als het gebrek aan vochtigheid wel als oorzaak een gebrek aan opwinding is, dan is dat iets wat door meer aandacht te besteden aan het voorspel bijvoorbeeld simpel te verhelpen is. Maar dan moet de ander dat wel weten.

Jeuk

Een jeukende vagina is meestal een teken dat er iets niet helemaal in orde is. Zeker als er ook sprake is van extra of viezige afscheiding is het raadzaam om te kijken of het om een schimmelinfectie gaat. Deze infecties komen heel vaak voor en zijn niet erg en ook niet besmettelijk, maar wel heel vervelend. Bij drogist en apotheek zijn middelen te krijgen die het euvel in een behandeling oplossen. En in geval van twijfel, is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Pijn algemeen

Er zijn heel veel oorzaken aan te wijzen die pijn tijdens of na het vrijen veroorzaken. In de overgang verandert het vrouwenlijf en dat kan klachten als vaginale droogheid opleveren. Maar ook problemen met de bekkenbodemspieren kunnen een oorzaak zijn. Net als seksueel overdraagbare aandoeningen. Een aparte is seks na een bevalling. De vagina is flink opgerekt geweest en als er hechtingen zijn geplaatst, kan dat naderhand wat lastig zijn. Voor alles geldt, als het probleem blijft, ga naar de huisarts of een kliniek.